Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Sunday, 18. November 2018  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Η κρητική διατροφή σώζει τους Γερμανούς

 

Mόδα έγιναν τα...ταξίδια υγιεινής διατροφής στην Κρήτη


Γερμανός γιατρός εφαρμόζει συγκεκριμένα διατροφικά προγράμματα, με βάση την κρητική διατροφή για τους καρδιοπαθείς ασθενείς του και σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της “Ντόιτσε Βέλε” οργανώνει κάθε χρόνο ταξίδια διατροφής στηνΚρήτη με την ονομασία “Εβδομάδες καρδιάς” όπου συμμετέχουν ασθενείς, γιατροί, ψυχολόγοι, μάγειροι και θεραπευτές.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής στην λίμνη Κίμzε, της Βαυαρίας του Dr Ούλριχ Χίλντεμπραντ, της Κλινικής Σαν Ιρμινγκάρντ, ο οποίος προσπαθεί να περάσει μέσα από τον τρόπο ζωής την κρητική διατροφή.

Για τους καρδιοπαθείς ο στόχος είναι να μάθουν να προφυλάσσονται από νέα εμφράγματα και όπως είπε ο Γερμανός καρδιολόγος, νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι σε ποσοστό 80% μπορεί να αποτραπεί ένα έμφραγμα με τον τρόπο ζωής, την κίνηση, την διατροφή, την ισορροπημένη ζωή.

Η επιστημονική του σχέση με την Κρήτη

Η επιστημονική του σχέση με την Κρήτη ανάγεται στην αποκαλούμενη «Έρευνα των 7 χωρών», (Ελλάδα - Κρήτη και Κέρκυρα, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Φινλανδία), η οποία έδωσε την πρώτη επιστημονική διαπίστωση ότι στη Μεσόγειο κάτι διαφορετικό συμβαίνει απΆ ό,τι στο Βορρά της Ευρώπης. Κυρίως στην Κρήτη, όπου το ποσοστό των καρδιοπαθειών είναι ένα μικρό κλάσμα μόνον σε σύγκριση με τη Φινλανδία.

Ο δρ Χίλντεμπραντ ανέφερε πως «έπειτα από την έρευνα Lyon Heart Study 1988-1996, από όπου προέκυψε ότι στους 300 ασθενείς με κρητική διατροφή, οι οποίοι συγκρίθηκαν με ασθενείς που διατρέφονταν βάσει των συστάσεων ευρωπαϊκών και αμερικανικών καρδιολογικών ενώσεων, η θνησιμότητα ήταν 60% μικρότερη».

Ο Γερμανός καρδιολόγος πρόσθεσε πως, «στην αρχή φάνηκε απίστευτο, αλλά οι έρευνες έδειξαν ότι ισχύει πράγματι, και αυτό οδήγησε στο να αναθεωρήσουν όλες οι καρδιολογικές ενώσεις τις συστάσεις τους προς την κατεύθυνση της μεσογειακής διατροφής και στην κρητική διατροφή της δεκαετίας του 50».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά λαχανικά, φρούτα, λίγο κρέας, την Κυριακή ή τις γιορτές, όσπρια, πολύ ελαιόλαδο και «Ωμέγα 3» από καρύδια, σαλιγκάρια και λαχανικά.

Ακριβώς αυτά, όμως, είναι και τα χαρακτηριστικά της διατροφής, που εφήρμοσε ο Ούλριχ Χίλντεμπραντ, στην καρδιολογική κλινική της Κίμζε. «Ο μάγειρας με κοίταξε με γουρλωμένα μάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μου είπε να ασχοληθώ με την ιατρική και να αφήσω σΆ αυτόν την κουζίνα. Αλλά κατάφερα να τον πείσω και ξεκινήσαμε σΆ ένα μοναστήρι ένα πρόγραμμα, όπου προσφέρουμε στους ασθενείς και στους συγγενείς τους τις λεγόμενες εβδομάδες καρδιάς».

“Όλοι θέλουν να έρθουν στην Κρήτη”

Και επειδή είναι δύσκολο, όπως επισήμανε ο Γερμανός καρδιολόγος, να προσφέρεις αυθεντική κρητική διατροφή σε ένα μοναστήρι στη Βαυαρία, το πρόγραμμα προσφέρεται και στην Κρήτη. Το ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια στο χωριό Μηλιά. Μάλιστα, εδώ και πέντε χρόνια προσφέρεται και κοντά στη Χερσόνησο αλλά και στο Ρέθυμνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, καθώς και το δεύτερο του Οκτωβρίου.

«Είναι περίπου 60-80 άτομα», πρόσθεσε ο δόκτορας Χίλντεμπραντ, «τα οποία κατεβαίνουν στην Κρήτη, μαζί με μια ομάδα 10-15 ατόμων, που συγκροτείται από γιατρούς, ψυχολόγους, μαγείρους και θεραπευτές. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Εκεί που σκεφτόμουν πώς να πείσω την επιστημονική ομάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο στην Κρήτη, τώρα γκρινιάζει όποιος δεν του το προτείνω».

 

 

 

 



 

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες